Pyłek

Obnóża pyłkowe

 

PYŁEK KWIATOWY nazywany jest także pyłkiem pszczelim lub obnóżem pyłkowym. Jest bardzo istotnym składnikiem diety pszczół ponieważ stanowi źródło białka. Pszczoły wytwarzają z niego pierzgę. Wykorzystywany jest do karmienia larw pomiędzy 4 a 9 dniem ich życia. Pszczoły karmicielki używają go do produkowania mleczka pszczelego, którym karmią wszystkie larwy pszczół robotnic i trutni do 3 dnia życia.

Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, zwilżają go miodem, wydzieliną gruczołów szczękowych i nektarem kwiatowym formując z niego grudki, które umieszczają na trzeciej parze odnóży w tzw. koszyczkach.

W ciągu dnia jedna rodzina pszczela gromadzi około 1 kg pyłku i nawet do 50 kg w ciągu sezonu.

Pszczelarze pozyskują pyłek za pomocą specjalnych poławiaczy. Następnie pyłek jest suszony i czyszczony.

Działanie lecznicze pyłku:
- pobudzenie odporności immunologicznej
- podwyższenie sprawności psychicznej
- wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia wątroby
- wpływa korzystnie na problemy z niedowagą i brakiem łaknienia